Sezóna výletů je tady a vy už zas přemýšlíte, jaké jídlo si zabalit s sebou. Sníte o něčem, co snese i nesnesitelné letní pařáky, zabere co nejméně místa, a co bezpečně přepravíte do cílové destinace, aniž by pak váš batoh musel putovat do čistírny? Tak to jste tady správně. Připravili jsme si pro vás pár tipů na skladné a trvanlivé jídlo na cesty, které vás plnohodnotně zasytí a ještě si na na něm skutečně pochutnáte.

Proč není řízek s chlebem ideální společník?

Vybrat správné jídlo na cestu může být oříšek, hlavně pokud cestujete v létě a nechcete celý zbytek dovolené či výletu strávit s bolestmi břicha a trávicími nepříjemnostmi. Dnes už známe mnohem vhodnější alternativy tradičního řízku s chlebem, které zajistí dostatečný přísun energie, jsou trvanlivé, nutričně vyvážené, a navíc lehké a skladné. 

Radši poctivě usušený steak

Zmiňovaný řízek doporučujeme raději nechat doma na nedělní oběd a na cestu si zabalit kousky kvalitního sušeného masa. To vyniká nejen jako plnohodnotný zdroj bílkovin, ale také nemá problém ani s těmi nejvyššími teplotami. Jako bonus neváží skoro nic a vejde se do každé kapsy. Sázka na jistotu je léty odzkoušená kombinace hovězího masa a hořčice, pro odvážnější doporučujeme jemně pikantní hovězí, obojí od české značky MASO HERE. Jejich 50 gramové balení se může zdát jako skromný kousek, nicméně krásně zasytí dva hladové krky. Každá porce totiž vydá asi na 200 gramů masa v čerstvém stavu. 

Svíčková i u táboráku

V Krkonoších čaruje rodinná firma Expres menu s pomocí špičkových kuchařů, lokálních surovin i absence chemie. Výsledkem jsou vynikající hotová jídla, které vám vydrží až neuvěřitelných 10 let při teplotě od 1 až do 30°C. Svíčková, kuře na paprice nebo kulajda s liškami u táboráku tak nejsou jen pohádka, ale splněný sen. Firma navíc podporuje místní zemědělce, dbá na přírodu, vhodné podmínky zvířat i vaše zdraví.

Dobrou zprávu máme pro bezlepkáře. Oblíbený segedínský guláš a všechna další jídla na cestu vyrábí firma Expres menu 100 % bez lepku. Jídla zahuštěná směsí kukuřičné a rýžové mouky kvůli lepší stravitelnosti ale určitě ocení i cestovatelé bez potravinových alergií.

V čem tkví ta magie?

Říkáte si, jak je možné, že guláš od Expres menu vydrží roky? Kouzlo jejich trvanlivých jídel na cestu spočívá v procesu vaření, při kterém teplota nesmí klesnout pod 70 stupňů Celsia. Hotová jídla potom ještě za tepla balí do speciálních bariérových sáčků. Při jejich výrobě vzniká výrazně méně CO2 než je tomu u klasických konzerv nebo skla, navíc jsou mnohem lehčí a skladnější. Naplněné sáčky potom prochází ještě sterilizací. A výsledek? Plnohodnotné hlavní chody, které si můžete bez obav vychutnat bez nadsázky kdekoliv a kdykoliv.

Jak na přípravu 

Do vašeho batohu už se nevejde nádobí, ve kterém byste si jídlo na cestách mohli ohřívat? Tak to váš určitě potěší, že není nutně potřeba. Všechna jídla Expres menu jsou totiž už tepelně zpracovaná, nemusí znovu procházet varem a dají se tak jíst i za studena. Pokud se ale těšíte na teplý oběd nebo večeři, máte několik možností:

  1. Uzavřený sáček asi na 10 minut vložíte do ešusu s horkou vodou a můžete podávat.
  2. Sáček vyprázdníte přímo do ešusu, kotlíku nebo pánvičky a nad ohněm ohříváte po dobu asi 5 minut.
  3. A pokud se právě nenacházíte v divočině a máte po ruce mikrovlnku, máte jídlo hotové za 3 minuty.

Něco na zub

Hledáte na cesty pouze rychlou svačinku? Vsaďte na klasiku v podobě energetické tyčinky s lesními plody. Pro rychlé doplnění proteinu a zahnání chuti na sladké doporučujeme sáhnout třeba po proteinové tyčince s příchutí banánu. A jako slaná varianta určitě potěší husí paštika, která se obejde bez ledničky.


Jídlo na cesty? Máme! A taky outdoorové nádobí, vařiče i svačinové kapsy a boxy. Objevte celou nabídku od lokálních českých výrobců.