Když je gurmán dobrodruhem a dobrodruh gurmánem
Adventure Menu aneb první opravdové jídlo na cesty.
To je název a charakteristika mladé pražské firmy, která v Krkonoších vyrábí jídla pro nejnáročnější outdoorové aktivity. Značka Adventure Menu vznikla v roce 2011 a její filozofie stojí na těchto hodnotách: nejvyšší možná kvalita a servis, maximální komfort a ochrana přírody. Jejich jídlo vydrží díky sterilaci v extrémích podmínkách, a je díky speciální celosvětově patentované technologii bez chemické konzervace. Přesto má až tříletou trvanlivost. Samoohřevné kapsle lze po jejich použití kompostovat, pouze jejich obal se vyhazuje do plastů. Nemusíte tedy s sebou dál nosit použité kapsle, všichni víme, že za určitých situací se každý gram počítá.
Výrobky ADVENTUREMENU se dělí do svou kategorií: sterilovaná jídla vakuově sušená jídla.
Sterilovaná jídla
zase naopak šetří čas a jsou tedy vhodná pro ty, kteří ani tak neřeší váhu, jako pohodlí. Jejich příprava je rychlá a jednoduchá. Za 2 minuty máte vynikající teplý oběd, který byl ručně připravený ze 100% přírodních surovin. Navíc k tomu ani nepotřebujete rozdělávat oheň nebo vařič, připravují se samoohřevem bez použití vody. Můžete je skladovat až 3 roky a vydrží teploty do 30°C.
Vakuově sušená jídla
V roce 2020 přišla značka na trh s unikátní technologií Vacuum-Dried/Tasty. Díky zmíněné technologii jsou jídla až o 80% lehčí a díky vakuovému balení s sebou nenesete žádný zbytečný vzduch navíc. Navíc jídlo nemusí obsahovat absorbér vlhkosti, který u jiných značek musíte lovit uvnitř jídla. Ocení jej ti, kteří potřebují z batohu dostat každý gram navíc. Tato jídla jsou skutečně ultralehká, skladná a předurčená k nošení v batohu. K jejich přípravě vám stačí studená voda. Skvělá chuť těchto jídel budiš vám odměnou na konci náročného dne vaší výpravy. Adventure Menu LIGHTWEIGHT je první VAKUOVĚ SUŠENÉ JÍDLO na světě!
Firma Adventure Menu je jako jedna z mála českých firem zapojena do projektu „1 % for the Planet“. Ty se zavazují darovat 1% z ročního obratu na libovolný projekt jedné z tisíců neziskových organizací na světě.
Jak to bylo, pohádko?
Cesta k produkci 150 000 porcí za rok nebyla nejsnadnější. Dva spolužáci, Adam a Radek, neměli víc než nadšení, chuť změnit svět a podporu rodičů. Po začátečních kotrmelcích, vývoji, prvním testování, prvním zklamání a znovu dalším testování se nakonec dostavil úspěch. O přednostech jídel se značkou ADM se rozkřiklo mezi motorkáři a závodníky Rallye Dakar.
Začaly se prodávat po stovkách, pak po tisících. Veškerý zisk se investoval dál, protože bylo potřeba vyvíjet nová jídla. Firma tehdy nedokázala vydělat ani na základní náklady a už vůbec ne na splácení úvěru, který měla. Bylo třeba najít investora. Radek s Adamem takového nadšence našli mezi svými ambasadory, byl jím jeden z Dakarských závodníků, a stal se z něj třetí společník firmy.
Růst firmy se znovu nakopnul a s novým designem, rozšířenou nabídkou jídel a potřebným kapitálem se stala uznávaným společníkem domácích cestovatelů, dobrodruhů, turistů či outdooráků. Meziroční prodeje se vždy násobily a firma prorazila i na evropský trh. Díky rostoucím objednávkám do zahraničí přišla potřeba nabízet i jídla mezinárodní kuchyně.
Všechna jídla Adventure Menu můžete ohřát bez ohně jejich unikátním bezplamenným ohřevem. Jedná se o kapsle na bázi nehašeného vápna, které reagují s trochou vody. V následné chemické reakci vzniká po dobu asi 12 minut parní lázeň, kterou uzavřenou v Zipper-bagu využijete k ohřátí až dvou jídel najednou. Na první pohled to trochu vypadá, jakoby člověk sestavoval bombu. Ohřívat jídlo si tak můžete v podmínkách, kdy to jinak nebylo možné. V národním parku, ve větrných podmínkách, na sněhu a prostě všude tam kde je otevřený oheň zakázaný, nebezpečný nebo zkrátka nemožný. Zábavný způsob ohřívání ale není jednou z věcí, které zákazníky na trvanlivém jídle Adventure Menu lákají.
Je to především jeho obsah. Adam Sogel a Radek Slabý jsou jediní, kteří na trhu s odolnými jídly do terénu nabízejí menu bez konzervantů a chemie. "Proč by měli lidi rok vydělávat a těšit se na dovolenou, aby na ní pak jedli věci, které by doma nechtěli? Když jsou na hezkém místě, ať mají i dobré jídlo," líčí Slabý filozofii jejich podniku.
(ZDROJ: https://sdeleni.idnes.cz)
V tomto videu je návod, jak jídlo připravit a jak použít právě zmíněný zipper-bag a bezplamenný samoohřev.
ZDROJ: www.adventuremenu.com